Terug naar inzicht in JOUW lichaam d.m.v. laboratorium onderzoek.
Of dit nu een hormoonprofiel, cortisol dagprofiel, neurotransmitter profiel of darmprofiel is of nog meer. Er is zo veel te meten en dus ook inzicht in te verkrijgen!
Soorten laboratorium onderzoeken:
Hoe werkt het ontlastingsonderzoek?
Ik werk samen met het laboratorium Biovis. Na de intake hebben we samen besproken welke onderzoeken het meest geschikt zijn voor jouw situatie.
Een selectie van de mogelijkheden:
- Darmprofiel : florastatus (analyse van 9 aerobe en 4 anaeroben bacterien en gisten), verteringsresten, of de alvleesklier voldoende enzymen produceert, of er genoeg galzuren aanwezig zijn, etc (waarom dit zo belangrijk is leg ik je natuurlijk helemaal uit tijdens het consult)
- Darm-stress profiel : bovenstaande + of er eventueel een ‘leaky gut’ aanwezig is.
- Of er sprake is van maldigestie (het niet verteren van..) of malabsorptie (het niet opnemen van..)
- PDS profiel : histamine, tryptofaan (veelvoorkomende oorzaken bij PDS zijn een overschot aan histamine of een tekort aan tryptofaan), serotonine, GABA, uitsluiten van fructose malabsorptie.
- Intoleranties : in welke klasse is er een intolerantie en welke voedingsmiddelen zijn dit exact.
Nadat ik het voor je heb aangevraagd heb je het materiaal dus thuis mogen ontvangen in een blauwe envelop vanuit Biovis. In de blauwe envelop zitten de desbetreffende buisjes, het aanvraagformulier (let op, deze moet je nog ondertekenen!), en de exacte gebruiksinstructie (+ wanneer nodig een papieren ontlasting opvanger die je op de wc kan leggen).
Doe de afname enkel op een maandag, dinsdag of woensdag en doe dit direct op dezelfde dag op de post.
Wanneer je de afname hebt gedaan mag het zoals op de gebruiksinstructie staat goed verpakt worden en op dezelfde dag via de brievenbus verstuurd worden. Je hoeft geen verzendkosten meer te betalen, dit is al geregeld.
Zodra het resultaat binnen is krijg ik een mailtje van het lab en laat ik je dit direct weten om het vervolgconsult in te plannen waar we de uitslag bespreken en hoe we hier heel concreet mee aan het werk kunnen gaan.
Vaak valt hier heel snel het kwartje betreffende de ‘waarom’ achter de klachten die je ervaart!
Hoe werkt het bloedprikken?
Je wilt graag inzicht in je gezondheid, gelijk heb je! Die vervelende klachten gaan we wegwerken!
Er zijn 400 prikpunten in NL. Ik stuur het desbetreffende materiaal naar je thuis toe. Daarnaast meld ik je online aan voor het bloedprikken. Dit mag je zien als een uitnodiging. Je hoeft niet direct als je de mail ontvangt de dag erna direct al te gaan.
Ga op een maandag, dinsdag of woensdag! Alleen dan weet je zeker dat het bloed 100% voor het weekend aankomt in het lab.
+ Probeer het dan zo vroeg mogelijk in te plannen zodat je nuchter kan bloedprikken. Het MOET niet nuchter maar mocht er wellicht een controle onderzoek plaatsvinden daarna meten we op die manier wel de meest correcte waardes natuurlijk.
Dit zijn dus de stappen die je mag zetten:
- Je ontvang een uitnodiging via de mail van ‘PMO Nederland’ (oftewel het laboratorium Biovis) waarbij het dichstbijzijnde bloedprikpunt al geselecteerd is.
- Je wacht totdat je het pakketje van Biovis hebt ontvangen met alle desbetreffende materialen (buisje, aanvraagformulier, etc)
- Je maakt een afspraak via de verkregen mail om te gaan bloedprikken. > Maak deze afspraak enkel op een maandag, dinsdag of woensdag zodat het bloed op tijd voor het weekend in het laboratorium is!
- Je neemt de envelop met daarin het aanvraagformulier en het buisje/de buisjes mee naar de afspraak
- Het prikpunt heeft ook een mail gekregen met instructies wat te doen met dat wat je meeneemt
- Je gaat bloedprikken en neemt het buisje mee terug, bergt het goed op in de envelop via de instructies (of ze doen dit op het prikpunt voor je), zorgt ervoor dat je het aanvraagformulier hebt ondertekent en doet het direct op de post via de brievenbus of postpunt. Je hoeft hier geen verzendkosten meer over te betalen.
- Ik ontvang een melding wanneer het resultaat binnen is en contacteer je direct om het vervolgconsult in te plannen.
Hoe werkt het onderzoek vanuit urine?
Eigenlijk hetzelfde als een darmonderzoek maar dan niet vanuit ontlasting maar vanuit urine.
Ik werk samen met het laboratorium Biovis. Na de intake hebben we samen besproken welke onderzoeken het meest geschikt zijn voor jouw situatie.
Nadat ik het voor je heb aangevraagd heb je het materiaal dus thuis mogen ontvangen in een blauwe envelop vanuit Biovis. In de blauwe envelop zitten de desbetreffende buisjes, het aanvraagformulier (let op, deze moet je nog ondertekenen!), en de exacte gebruiksinstructie.
Doe de afname enkel op een maandag, dinsdag of woensdag en doe dit direct op dezelfde dag op de post.
Wanneer er staat in de gebruiksinstructie ‘eerste of tweede ochtendurine’, weet dan dat de ochtend ‘start’ om 05:00.
Voorbeeld: moet je de tweede ochtend urine opvangen en je moet plassen om 04:30, 07:10 en 10:30 dan vang je die van 10:30 op.
Wanneer je de afname hebt gedaan mag het zoals op de gebruiksinstructie staat goed verpakt worden en op dezelfde dag via de brievenbus verstuurd worden. Je hoeft geen verzendkosten meer te betalen, dit is al geregeld.
Zodra het resultaat binnen is krijg ik een mailtje van het lab en laat ik je dit direct weten om het vervolgconsult in te plannen waar we de uitslag bespreken en hoe we hier heel concreet mee aan het werk kunnen gaan.
Vaak valt hier heel snel het kwartje betreffende de ‘waarom’ achter de klachten die je ervaart!
Vragenbak intoleranties:
Caseïne
Wat moet allemaal vermeden worden bij caseïne?
Caseine is een eiwit in melk. Alle melkproducten bevatten dus caseine. Als er een reactie is op caseine moeten dus alle melkproducten gemeden worden, het zit dus in alle melksoorten, koemelk, geitenmelk enz. Dus ook boter, yoghurt, kwark, karnemelk, wheyshake en kaas moet je helaas even laten staan.
TIP: er bestaat ook melk zonder caseïne, dit heet gehydrolyseerde melk (en wordt ook aan mensen maar vooral voor baby‘s voorgeschreven met een koemelkeitwitallergie). Ghee (geklaarde boter) bevat ook geen caseine. Je kunt ook tijdelijk kiezen voor plantaardige opties die bijvoorbeeld het merk Alpro heeft. Of bijvoorbeeld andere variaties in ‘melk’ zoals amandelmelk. Blijf goed kijken op de verpakkingen of er echt geen zuivel in zit, dan zit je altijd goed!
Een caseïne intolerantie is iets anders dan een lactose intolerlantie. Lactose is geen eiwit, maar een melk SUIKER. Caseine is echt het melk EIWIT. Maar om het makkelijk voor jezelf te houden moet je dus even opletten met alle melkproducten en varianten ervan.
Ui en/of knoflook
Als er uit de intolerantie screening is gebleken dat je een intolerantie hebt voor uit of knoflook, let dan ook op dat je de familie ervan ook niet goed kan verdragen en dus moet vermijden.
Nu hebben ze wel specifiek alvast een onderscheid gemaakt tussen ui en knoflook, gezien het ‘familie’ van elkaar is maar toch zo specifiek vaak gebruikt wordt in het dagelijks leven.
Staat dus ui of knoflook in een ander rijtje in de tabel van het 3 maanden plan dan mag je je daar heel specifiek aan houden.
Echter, als je ui moet elimineren, elimineer dan dus ook alle variaties daarvan, waarvan: bosui, rode ui, witte ui.
Tips glutenvrij
Zijn de gluten naarvoren gekomen waarbij je op moet gaan letten? Dan heb ik hier een aantal tips voor je:
- koop voor een week aan boodschappen in via webwinkels gespecialiseerd hierin zoals https://www.glutenvrijewebshop.nl
- In je lokale supermarkt is vaak maar een klein hoekje glutenvrij maar als je bij de supermarkt online besteld heb je beschikbaarheid over het gehele assortiment. Zoals: https://www.ah.nl/producten/bewuste-voeding/glutenvrij
- Bij winkels als Ekoplaza kunnen ze je vaak ook heel goed helpen!
Allergie of intolerantie? (bevat sporen van..)
Allergieën en intoleranties zijn abnormale reacties van het lichaam op de inname van (een bepaalde stof in) een voedingsmiddel.
Bij een allergie mag je echt denken aan een kindje wat een pinda eet en direct opzwelt en naar het ziekenhuis moet. Een allergie treedt meestal binnen het uur van eten op.
Klachten die bij een intolerantie optreden komen vaak pas later tot uitting en deze kunnen uiteenlopende vormen aannemen als een (jeukende) huiduitslag tot buikpijn en diarree.
Wat te doen bij ‘kan sporen van .. bevatten’ > Voorbeeld: op jouw intolerantielijstje staat pinda’s. En je vind een product wat niet écht daadwerkelijk pinda’s heeft gebruikt als ingredient maar het is op een plek gemaakt waar wel ook pinda’s gebruikt worden. Dan kan het sporen van pinda’s bevatten. Heb je een allergie (IgGE; en dat weet je vaak dan wel dat je dat hebt gezien de acute reactie) dan moet je hier op letten. Maar gezien het een intolerantie betreft mag je dit product dan wel kiezen.
Intoleranties worden in verschillende ‘klasses’ gemeten: IgG1-3 en IgG4, IgGE wordt aangeduid als de allergie.
Als we de intoleranties meten krijg je een heel specifiek 3 maanden plan mee met een tabel die je kunt uitprinten en thuis op de koelkast kunt hangen om klachten als bijvoorbeeld vermoeidheid, diarree, opgezette buik etc weg te werken.