Recept: leverpastei!

Vitamine A tekort? Lever is je antwoord. Nu is het niet iets wat we vaak in het algemeen Nederlands voedingspatroon toevoegen, dus ik zeg vooral: probeer!

Porties

Een bakje

Klaar in:

40 minuten

Kcal totaal (400 gram runderlever)

968,6 

Goed voor:

Lunch

Introductie

Over dit recept

Allereerst: erg belangrijk! Recept + foto is van en alle credits gaan naar: http://oestersenuien.nl/

Toelichting: Bij orgaanvlees gaat het tegenwoordig meestal om lever, hart, tong, niertjes en zwezerik. Orgaanvlees bevat duidelijk meer voedingsstoffen dan wit vlees of rood vlees. Zo bevat lever extreem veel eiwitten, vitamine A, vitamine B12, foliumzuur, choline, selenium, koper en ijzer.  

 Achter ons stukje vlees gaat vaak veel dierenleed schuil. Door de kiloknallers niet langer te kopen maar iets meer geld uit te geven voor vlees van biologische afkomst of met een dieren welzijnskeurmerk kunnen we het leven van de dieren verbeteren.  

 Runderlever kun je bestellen bij: www.dewoestegrond.nl, www.wildrundvlees.nl, www.boereninhetbos.nl, www.schotsehooglanders.nl, www.hollandswild.info  

– handige tips van mijn mede collega student Celesta van Reeven

recept runderlever

Ingrediënten

  • 300 of 400 gram biologisch runderlever
  • 500 ml groentebouillon
  • 50 gram boter (5 eetlepers roomboter)
  • 1 scheut witte wijn of whiskey
  • 3 eetlepels fijn gesneden verse kruiden: bieslook, peterselie, tijm, rozemarijn, selderij, zout, peper
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • citroensap naar smaak

Kook de runderlever in 20 minuutjes gaar in de bouillon.

Verwijder eventuele vliesjes. Snij in dobbelstenen.

Verhit in een pan de boter en bak daar de uisnippers in zacht. Pers dan de teentjes knoflook erbij en voeg de stukken runderlever toe. Bak de runderlever even mee en sprenkel de wijn of whisky over de lever.

Voeg de verse kruiden toe en bak nog even alles zachtjes op een laag vuur, circa 3 minuten.

Laat iets afkoelen en pureer de lever (met een staafmixer of blender).

Voeg nog wat citroensap toe naar smaak en serveer op boerenbrood.

Een glutenvrij alternatief voor boerenbrood is Yam biologisch desembrood (te koop bij Jumbo / Plus).

Lauwwarm het lekkerst (vind Christien).

De leverpastei kun je een aantal dagen bewaren maar wordt wel steeds sterker in leversmaak.

Voedingswaarde

In totaal, bij 400 gram biologisch runderlever

  • Eiwit 87 gram
  • Koolhydraten 17,4 gram
  • Vezels 3 gram
  • Kalium 1708 mg (ADH = 3500 mg)
  • Vitamine A 110837 mcg (ADH= 3000 mcg)
  • vitamine B12 518,31 mcg (ADH= 2,8 mcg)
  • Foliumzuur 1419 mcg (ADH= 300 mcg)
  • Selenium 118 mcg (ADH= 300 mcg)
  • Ijzer 24,5 mg (ADH= 11 – 16 mg)
recept darmen