Recept:Bottenbouillon!
Last van je darmen? Graag iets eten wat je darmwand voedt? Iets wat licht verteerbaar is? Probeer dit recept (het liefste 1x per week) uit! Zeker bij een lekkende darm is dit een grote aanrader.
Introductie
Over dit recept
Allereerst: erg belangrijk! Recept is van en alle credits gaan naar: repeathealth
Leaky gut (lekkende darm) is erg vervelend om te hebben en kan velen klachten met zich meebrengen zoals:
- Allergie ( bijv voedsel, pollen )
- Depressie.
- Diarree.
- Gebitsklachten.
- Gewichtstoename.
- Gewrichtspijn.
- Hoofdpijn, migraine.
MAAR, er is dus zeker wat aan te doen! Vanuit supplementen maar ook vanuit dit mooie recept!
Waarom nu dit recept voor een lekkende darm? 2 overtuigende argumenten:
- Het is rijk aan mineralen die ons lichaam lekker makkelijk kan opnemen, genaamd electrolyten.
- Er zit gelatine en collageen in, wat eiwitten zijn (aminozuren). Deze spelen een belangrijke rol in onze gezondheid: voor onze bindweefsels zoals de barrières van onze darmen en huid, maar ook voor onze botten en gewrichten, haar en nagels!
* Alle recepten die ik plaats zijn geïnspireerd door gezonde recepten van anderen online! Zo krijg je een leuke verzamelbak voor je (darm)gezondheid. Echter vind ik het erg belangrijk dat de juiste auteur bekend is en wordt vermeld. Bij dezen.
Ingrediënten
- 200 gr hoeve kippenvleugels, kippennekjes, kippenpoten of grasgevoerde rundermergpijpjes
Kies voor stukken waar veel bot en pezen aan zit. Deze bevatten meer collageen, gelatine en aminozuren. - 1,5l water
- 1⁄2 eetlepel kruidnagel
- 1 teentje verse kurkuma (geraspt)
- 5 à 7 verse laurierblaadjes
- 1 grote rode ui (gepeld en in grove stukken gesneden)
- 4 teentjes knoflook (gepeld en in 2 gesneden)
- 150 gr wortelen (schoongemaakt en in grove stukken gesneden)
- 5 à 7 takjes verse tijm
- 2 kardemompeulen
- Scheutje appelazijn
- 1 koffielepel zout
- 1⁄2 koffielepel zwart peperbollen
Er zijn een aantal stappen bij het maken van bottenbouillon waar we vaak te licht over gaan of zelfs vergeten. Hier heb je ons recept met de belangrijke aandachtspunten.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Blancheer de beenderen: Leg de beender stukken in een grote pot met koud water en breng aan de
kook voor 20 minuten. Er zullen altijd wel onzuiverheden aanwezig zijn rond de botten, en zeker rond botten die aangeraden zijn voor bottenbouillon mee te maken. Door deze eerst te blancheren krijg je het merendeel van de onzuiverheden weg.
Rooster de beenderen in de oven tot een goudbruine kleur. Doe dit gedurende 15 à 20 minuten op 180 graden. Door de beenderen in de oven te roosteren krijg je een intensere smaak van de bouillon.
Neem een pot die groot genoeg is. Zet deze op het vuur en voeg het gelterd water eraan toe samen
met de alle ingrediënten (alle kruiden, beenderen en specerijen). Laat dit koken op een zacht vuur gedurende:
2,5 à 3 uur voor kleine zachte beenderen zoals kip
Tussen de 10 à 12 uur voor hardere beenderen zoals runderbeenderen
Laat het afkoelen. Liefst in de koelkast/vriezer als het kan. Vlees en beenderen zijn op lauwe temperatuur een broeikas voor ongewenste bacteriën. We raden je daarom aan om de afkoeling zo snel mogelijk te laten gebeuren. Eens afgekoeld kan je dit zeker 3 dagen lang bijhouden in de koelkast of in de vriezer (bijvoorbeeld in ijsblokken) gedurende 3 maanden. Zo heb je steeds bottenbouillon in huis.
Voedingswaarde
- Rijk aan Glycine, Arginine, Proline, Glutamine, Getaline! (google het maar eens ;p) Allemaal 100% perfect voor (het herstellen van) je darmwand!