Recept: chowder!

We weten het allemaal, meer ontstekingsremmend eten! Oftewel het advies is vaak 2/3x per week (vette) vis eten. Dit recept verwerkt makreel uitstekend tot een lekkere soep: chowder it is! Wellicht hét stapje waardoor je tócht wel vis eten lekker gaat vinden.

Porties

4 personen

Klaar in:

25 minuten

Kcal p.p.

715

Goed voor:

Lunch / avondeten

Introductie

Over dit recept

Allereerst: erg belangrijk! Recept + foto is van en alle credits gaan naar: de Appie!

Toelichting: Een gezonde leefstijl begint bij meer bewegen, meer water drinken, meer gezond eten. Meer ipv minder! Meer voedende voeding ipv vulling. 

Nu heb ik nog een tip voor jullie. Kijk eens op:

Daar vind je wellicht (net zoals op de website van de AH) inspiratie hoe je vis eten ook lekker kan maken. 

Ik werk ook samen met FitChef om jou 100% zo goed mogelijk ook praktische te helpen met eetmomenten, intoleranties etc. Daar begeleid ik je dan ook persoonlijk in. 

meer vette vis eten

MAAR. Dit recept deel ik met je omdat deze mij persoonlijk enorm heeft geholpen vis meer toegankelijk te maken in mijn eetmomenten. Die eerste keer dat mijn moeder dit maakte voor ons thuis was het hele huis gevuld met een heerlijke geur en hebben we met de hele familie heerlijk gegeten. Pas daarna hoorde we pas dat het hoofdingredient makreel was! Enorm positief verbaasd dus en vandaar dat ik deze tip graag aan jou door wil geven. Het hoeft niet ,bam, een stuk vis op je bord te zijn, het kan ook heerlijk verstopt/verwerkt zijn in een recept! Just try it!

Ingrediënten

  • uien (middelgroot)
  • prei
  • 300 gram winterpeen
  • 400 gram vastkokende aardappelen
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 2 takjes verse tijm
  • laurierblaadjes
  • visbouillontabletten
  • 1,5 liter heet water
  • 500 gram graatloze gerookte makreelfilet
  • 250 gram verse slagroom
  • 7,5 gram verse platte peterselie
  • 10 gram verse bieslook

*Bij de website van het originele recept (AH) kan je het aantal personen aanpassen waardoor de benodigheden ook worden aangepast. 

Snipper de uien. Halveer de prei in de lengte, was onder stromend water en snijd in ringen. Halveer de winterpeen in de lengte en snijd de helften in plakjes van een ½ cm dik. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm.

Verhit de boter in een soeppan en bak de ui, prei en winterpeen 4 min. op laag vuur. Ze mogen niet kleuren. Ris de blaadjes van de takjes tijm erboven en voeg de laurierblaadjes en aardappelblokjes toe. Bak 3 min. mee

Maak de bouillon. Laat de bouillontabletten oplossen in het hete water. Schenk de bouillon bij de aardappelblokjes tot ze onder staan. Voeg, als ze nog niet onder staan, nog wat water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de soep 15 min. koken tot de aardappelblokjes gaar zijn. Roer in de pan met een houten lepel, zodat sommige aardappelblokjes stuk gaan, maar niet allemaal. De blokjes die fijngeduwd worden zorgen voor binding in de soep.

Breek de makreelfilet in stukken en doe samen met de slagroom in de soep. Houd nog 5 min. tegen de kook aan en zet dan het vuur uit. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat de soep nu zeker 10 min. staan, maar liever een halve dag.

Snijd de peterselie en bieslook fijn. Verwarm de soep vlak voor serveren tot tegen de kook, maar laat de soep niet meer koken. Schep eerst wat aardappelen, groenten en vis uit de pan in het midden van de borden of kommen. Schep daarna de romige soep eromheen. Bestrooi met de peterselie en bieslook.

Bereidingstip: Je kunt de soep 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm de soep op laag vuur.

Serveertip: Lekker met knapperig bruin brood.

Voedingswaarde

Per persoon (zonder brood)

  • Eiwit 33,2 gram
  • Vezels 7,9 gram
  • Koolhydraten 38,9 gram
  • Vet (onverzadigd) 47,5 gram
  • Magnesium 92 mg (ADH= 350 mg)
  • Kalium 1401 mg (ADH = 3500 mg)
  • vitamine B12 12,87 mcg (ADH= 2,8 mcg)
  • Foliumzuur 100 mcg (ADH= 300 mcg)
  • Vitamine D 10,3 mcg (AHD= 10 mcg)
  • Vitamine A 986 mcg (ADH= 3000 mcg)
makreel recept