Recept: Kitcharie!

Mocht je eens iets wat meer ‘specialer’ willen maken maar toch super simpel, super lekker en heerlijk voor je gehele balans?

Porties

4 personen

Bereidingstijd

30 minuten

Kcal p.p.

180,9

Goed voor:

Dinner

Introductie

Over dit recept

Allereerst: erg belangrijk! Recept + foto is van en alle credits gaan naar: Holistik!

Dit gerecht was voor mij echt suuuuper leuk om te maken! Want allereerst moest ik naar de supermarkt om ALLE kruiden in huis te halen (die had ik niet standaard in huis > behalve de kurkuma).

Alles klopt hieraan. Mocht je echt eens wat lekker gezonds, licht verteerbaars maken maar toch ook warm en passend bij dit herfstweer. OF heb je van mij gehoord dat je wel wat meer vezels mag eten haha ;p Geef er dan ook lekker je eigen twist aan!

Kitcharie

Laatste tip voor je gaat starten: ga naar de ekoplaza! (of AH XL) Alleen daar vind je de mungbonen, en anders kan je het nog vervangen door iets anders (ik heb het ook een keer gemaakt met rode linzen en volkoren rijst voor meer vezels!). Be creative!

Ingrediënten

  • 1 kopje (circa 200 gram) mungbonen > een paar uur tot een nacht lang geweekt in water
  • 1 kopje (circa 200 gram) basmati rijst – afgespoeld en eventueel een paar uur geweekt
  • circa 1 eetlepel ghee of kokosolie
  • 1 eetlepel komijnzaadjes
  • 1 eetlepel korianderzaadjes
  • 1/2 eetlepel gemalen komijn
  • 2 knoflooktenen, geplet en fijngehakt
  • 1 theelepel geelwortel (kurkuma)
  • stukje gember (ter grote van een duim), fijngesneden
  • 1 biologische bouillonblokje(groente)
  • 1 bos verse koriander, de blaadjes
  • Himalaya zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • extra; voeg wat wortelgroenten toe zoals wortel, knolselderij of pastinaak.

1. Verhit de kokosolie of ghee in een pan met dikke bodem en voeg komijnzaadjes en korianderzaadjes toe. Vervolgens de knoflook, gember en eventueel de wortelgroentes toevoegen. Sauteer dit een paar minuten op medium tot laag vuur. Voeg dan als laatste komijnpoeder en kurkuma toe en bak dit even mee.

2. Doe de afgespoelde mungbonen en rijst in de pan en voeg water toe tot het circa een centimeter onder water staat. Voeg het bouillonblokje toe. Na zo’n 20 minuten is de Kitchari gaar (afhankelijk hoe lang de mungbonen geweekt zijn). Voeg indien nodig water toe en check of bonen en rijst gaar zijn. De dikte van de Kitchari kun je naar eigen smaak bepalen, maar het hoort enigszins dun en soepachtig te zijn. Mix vervolgens ongeveer de helft van het mengsel met een staafmixer.

3. Maak op smaak met wat Himalaya zout en eventueel extra kruiden en peper.

4. Serveer warm en strooi er royaal verse korianderblaadjes over.

* Alle recepten die ik plaats zijn geïnspireerd door gezonde recepten van anderen online! Zo krijg je een leuke verzamelbak voor je (darm)gezondheid. Echter vind ik het erg belangrijk dat de juiste auteur bekend is en wordt vermeld. Bij dezen. 

Voedingswaarde

Per persoon

  • Eiwit 6,2 gram
  • Koolhydraten 27,2 gram
  • vezels 5 gram (ADH = 30/40 gram)

Het gaat hier voornamelijk over dat het licht verteerbaar is. Zorg dus wel dat je overdag genoeg kcal eet om aan je energie te komen. 

vezelrijk darmen