Recept: Ghee!

Lactose en/of caseïne intolerantie? Of wil je gewoon lekker kunnen koken zonder dat de boter giftige stoffen afgeeft? Ghee kan je namelijk verhitten tot wel 250 graden voordat het tot het ‘rookpunt’ komt! + de (meeste) melkeiwitten worden eruit gehaald in het maakproces. 

Porties

+- 1 liter

Bereidingstijd

20 minuten

Kcal per 100 gram

748 

Goed voor:

Bakken en Braden

Introductie

Over dit recept

Allereerst: erg belangrijk! Recept is van en alle credits gaan naar: eetpaleo.nl

Als je steeds meer bewust wordt in wat je eet ben je waarschijnlijk al ooit eens het woord ‘Ghee’ tegengekomen. 

Aantal voordelen:

  • In het maakpoces worden de melkeiwitten eruit gehaald, dus mocht je een lactose en/of caseïne intolerantie hebben kan het zo zijn dat je wel deze soort boter goed kan verdragen.
  • Het heeft een rookpunt van 252 °C, waar olijfolie snel verschillende rookpunten heeft van (extra virgin) 160 °C, (virgin) 216 °C en geraffineerd 242 °C. Op dit rookpunt gaat het oxideren en komen er slecht stoffen vrij. 
  • Beter kan ik het niet verwoorden: ‘Ghee valt onder de verzadigde vetzuren, maar bevat een bijzonder type vetzuur, namelijk korteketenvetzuren. Deze vetzuren staan ook wel bekend als butyraat of boterzuur. Butyraat is een belangrijke beschermer voor het darmslijmvlies. Door het verteren van vezels in je darmen, wordt er door je darmbacteriën ook butyraat aangemaakt. Het kan dus meehelpen aan een gezond darmslijmvlies met gezonde darmbacteriën.’ – BioToday
Ghee recept

Korteketenvetzuren kunnen door je lichaam direct worden gebruikt als energie. Dit type vetzuur kan niet opgenomen worden voor vetopslag in je lichaam, ze worden gelijk verbrand.

Pak dus niet TE veel (zoals met alles ;p) want er zit wel dus al snel veel kcal in. MAAR zoals je leest (en als je je er wat meer over gaat inlezen) zie je velen voordelen aan dit vloeibaar goud! 

+ Door het zelf te maken bespaar je jezelf ook nog eens mooie euro’s.

* Alle recepten die ik plaats zijn geïnspireerd door gezonde recepten van anderen online! Zo krijg je een leuke verzamelbak voor je (darm)gezondheid. Echter vind ik het erg belangrijk dat de juiste auteur bekend is en wordt vermeld. Bij dezen. 

Ingrediënten

  • 1 kg roomboter, liefst van grasgevoerde runderen
    • Tip: merk Kerrygold

Smelt de boter in een steelpan en breng het vervolgens aan de kook. Laat 10-15 minuten zachtjes koken.

De boter begint al snel te schuimen. Blijf koken tot de boter voor de tweede keer schuimt en het geheel een mooie gouden kleur heeft gekregen. De meeste melkbestanddelen liggen dan op de bodem van de pan (soms zijn ze wat bruin verkleurd) en een klein deel ligt nog bovenop.

Schenk de ghee door een kaasdoek of heel fijne zeef in 2 potten van 500 ml.

Bewaar in een goed afgesloten pot bij kamertemperatuur, het is dan met gemak enkele maanden houdbaar.

Voedingswaarde

  • Rijk aan omega 3, omega 6 en betacaroteen
Recept Ghee